De ce „banii nu vor mai fi niciodată la fel”, și cum Bitcoin ar putea beneficia
Pe măsură ce prețurile mărfurilor cresc și acțiunile scad ca urmare a războiului Rusiei împotriva Ucrainei, sistemul monetar ar putea fi schimbat în moduri profunde, spun unii analiști.
La un moment dat în viitor, monedele digitale pot ajuta la acoperirea împotriva inflației și la adăpostul de turbulențe de pe piață FIAT, așa cum a fost preconizat când au fost create pentru prima dată.
Activele tradiționale, cum ar fi aurul, bondurile trezoreriei SUA și dolarul american au pierdut în mediul actual, iar aversiunea la risc a crescut.
Într-o analiză recentă, Zoltan Pozsar, șeful global al strategiei de dobândă pe termen scurt la Credit Suisse, a declarat că dupa trecerea acestei crize, ar putea în cele din urmă să beneficieze Bitcoin-ul.
„Asistăm la nașterea evenimentului Bretton Woods III – o nouă ordine mondială (monetară) centrată în jurul monedelor bazate pe mărfuri din Est, care probabil va slăbi sistemul euro-dolar și, de asemenea, va contribui la forțele inflaționiste din Occident”, a scris Pozsar într-o cercetare.
Pe fondul crizei care se desfășoară, Pozsar a adăugat că tulburările – inspirate parțial de sancțiunile punitive occidentale împotriva Rusiei – sporesc „alura” altor forme de bani, a remarcat analistul.
„Bretton Woods II a fost construit pe bani din interior, iar fundațiile sale s-au prăbușit în urmă cu o săptămână, când G7 a confiscat rezervele valutare ale Rusiei”, a adăugat el.
Tokenurile digitale și acțiunile legate de cripto au urmărit în mare măsură apetitul pentru risc în acțiuni.
Tranzacționandu-se cu puțin sub 39.000 USD marți (8 martie 2022), Bitcoin (BTC-USD) a scăzut cu 13% în ultima săptămână, dar s-a tranzacționat constant în ziua respectivă. Capitalizarea pieței globale a criptomonedelor a scăzut peste noapte cu 4,3 miliarde de dolari și se situează la 1,74 trilioane de dolari, potrivit firmei de cercetare a activelor Fundstrat.
A doua cea mai mare criptomonedă, eterul (ETH-USD) s-a vândut cu 2% în aceeași perioadă, în scădere cu aproape 15% în ultima săptămână. Raportul put/call pe 24 de ore a urcat la un maxim din ultimele 5 luni, potrivit Coinbase Skew.
Cu toate acestea, BTC se descurcă mai bine decât majoritatea celorlalte monede digitale. Pe termen lung, ar putea ieși mai bine decât majoritatea, a susținut Pozsar, având în vedere că sancțiunile punitive au făcut ca acest sistem de tranzacții financiare mai descentralizat să fie mai atrăgător.
„Această criză nu seamănă cu nimic din ce am văzut de când președintele Nixon a scos dolarul american de pe aur în 1971 – sfârșitul erei banilor bazați pe mărfuri”, a spus economistul. Și când conflictul Rusia-Ucraina se va încheia, analistul a preconizat un dolar american „mult mai slab” – și un renminbi chinez mai puternic – susținut de mărfuri.
„Banii nu vor mai fi niciodată la fel”, a scris Pozsar, „și Bitcoin (dacă va mai exista atunci) va beneficia probabil de toate avantajele.”
Jon Wolfenbarger, CEO și fondator al platformei de cercetare a investițiilor private, Bull and Bear Profits, a declarat pentru Yahoo Finance că „Bitcoin ar putea beneficia de un dolar american mai slab și de o monedă chineză mai puternică, susținută de mărfuri”, în timp ce investitorii căutau alternative.
„Presupunând că guvernele nu îl interzic, Bitcoin este o alternativă excelentă cu mai puține riscuri politice”, a adăugat Wolfenbarger.
Au mai comentat pe subiect:
BREAKING: Credit Suisse with over $800 Billion assets under management just said in a recent newsletter that a new world monetary order is coming and “after this war is over money will never be the same again… and #Bitcoin will probably benefit from all of this.”
— Dennis Porter (@Dennis_Porter_) March 8, 2022
💥 Banking GIANT Credit Suisse report: "After this war, money will never be the same. #Bitcoin will benefit." pic.twitter.com/X8FLtpICgt
— Bitcoin Magazine (@BitcoinMagazine) March 8, 2022